Ulla Tapanisesta Vuoden Logistikko

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry myönsi Vuoden Logistikko -palkinnon tekniikan tohtori, professori Ulla Tapaniselle. Tunnustus julkistettiin 9.2.2023 vuotuisessa logistiikka- ja hankinta-alan tapahtumassa LOGY Conferencessa.

Palkintovaliokunnnan perusteluissa luki: ””Tapaninen on logistiikan ja merenkulun puolestapuhuja, joka on aktiivisesti tuonut esiin kuljetusten ja merenkulun vihreän siirtymän välttämättömyyttä Suomen kansantaloudelle ja pohtinut kriittisesti liikenteen tukijärjestelmien vaikutusta kilpailukykyyn. Hän on vahva avausten tekijä, keskustelija ja vaikuttaja logistiikan alalla”

Ohessa muistiinpanoni tilaisuudessa pitämästäni puheesta:

Suuret kiitokset tästä huomionosoituksesta. On hienoa tulla muistetuksi koko elämäntyöstään näin monen ystävän ja vanhan työtoverin edessä.

Minulla on tosiaan yli 30 vuotta keskeytymätöntä työuraa logistiikan parissa. Olen saanut sekä opiskella ja tutkia yliopistoissa että nähdä käytännön logistiikkaa varustamoissa. Suurin oppi tuli kuitenkin vuosikymmenen mittaisesta työskentelystä julkisella puolella, Helsingin kaupungilla. Sain nähdä, miksi niin monet yrityselämän toiveet jäivät kuulematta päätöksenteossa tai yliopistoissa kehitetyt ratkaisumallit toteuttamatta. Miten poliittinen päätöksenteko toimii.

Se toimii keskustelemalla.

Hyvät ystävät, puheessaan äsken Anna nosti esiin sen aktiivisen roolini logistiikan alan keskusteluissa. Sillä vain keskustelemalla julkisesti, kuulemme ja opimme ymmärtämään myös niitä oman alamme ja tämän huoneen ulkopuolisia näkemyksiä, joilla on kuitenkin suuri merkitys tulevaisuuteemme.

Tänään teemana on ollut riskienhallinta, josta olemme kuulleet erittäin hyviä näkemyksiä. Kaksi teemaa on kuitenkin jäänyt puuttumaan: energian vihreä siirtymä ja julkisten tukien aiheuttama uhka liiketoiminnalle.

Toivottavasti tämä ei tule kenellekään yllätyksenä: Fossiilisiin polttoaineisiin perustuva talous, ja meidän näkökulmastamme kuljettaminen, on jo auringonlaskun ala. Ne yritykset, jotka pyrkivät pysymään viimeiseen asti fossiilisten polttoaineiden uralla, tulevat väistämättä häviämään tämän pelin – ennemmin tai myöhemmin. Eli – jos tiedän yrityksellänne ei ole vielä strategiaa, miten siirrytte pois fossiilisesta liikenteestä – käyttäkää ensi yö sen pohdintaan.

Sitten se tärkein riskienhallintatoimi, josta puhutaan kovin vähän.  On tärkeää, että emme perusta yritystoimintaamme tämän päivän yhteiskunnallisiin tukijärjestelmiin, olivat ne sitten verovapautta tai esimerkiksi polttoaineen hinnan tukea. Ne ehkä helpottavat hetken, mutta kun tuet enemmin tai myöhemmin poistuvat, ei yritystoimintamme ole kilpailukykyistä. Erilaiset yritystuet ovat aivan riski – eivät mahdollisuus – kestävälle yritystoiminnalle, sillä silloin luovutamme menestyksen avaimet yrityksemme ulkopuolelle.

Näillä evästyksillä kiitän kovasti saamastani huomionosoituksesta ja toivotan logistiikka-alalla menestyksekästä tulevaisuutta.

Kuva: Juha Tuomi / Suomen osto- ja logistiikkayhdistys

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s