Kaksoiskaupunkilainen

Toukokuussa 2021 aloitan työni täysipäiväisenä kaksoiskaupunkilaisena, Tallinnan teknillisen yliopiston meriliikenteen professorina. Tässä blogissa kerron meriliikenteestä, satamista ja Helsingistä ja Tallinnasta. Linkkaan blogini myös Twitteriin ja LinkedIn-sivulleni, jossa keskustelua voi käydä laajemmaltikin.

Liekö nimi ollut enne – sain etunimeni Ullanlinnan kaupunginosan mukaan, jossa asuin elämäni ensi vuodet 1970-luvun alussa. Toinen nimeni Pirita tulee Tallinnan kaupunginosasta, jossa vanhempani olivat vierailleet ennen syntymääni. Ullanlinnassa meri ja satamat olivat lähellä, opin taaperoikäisenä pyöräilemään sunnuntaisin vapaalla Eteläsataman kaijalla, mutta Piritan rannoille pääsin käymään vasta 1980-luvun alussa.

Työurani olen tehnyt merenkulkualalla sekä varustamoissa, yliopistoissa että julkisella sektorilla. Olen tehnyt yhteistyö virolaisten kanssa jo 2007 alkaen, mm. satamien liikennevirojen analyyseissä sekä Tallinna-Helsinki -tunnelin osalta. Samalla Tallinna ja Viro ovat käyneet tutuiksi, vaikka kieltä en (vielä) puhukaan.

Ensimmäiset blogini on luettavissa jo julkaisupäivänä 1 toukokuuta 2021. Niissä käyn läpi ajankohtaisia aiheita Suomen ulkomaankaupan logistiikasta, Helsingin ja Tallinnan välisestä liikenteestä, ympäristönormien vaikutuksesta meriliikenteeseen, kaupunkien lähivesiliikenteestä ja Estoniasta. Muita tulossa olevia aiheita ovat:

  • Tilannekatsaus Helsinki-Tallinna -tunneliin
  • Onko Suomessa liikaa satamia?
  • Kiinan vaikutus logistiikkaketjuihin ja meriliikenteeseen
  • Suomen meriklusterin rakenne ja haasteet
  • Merenkulun automaatio ja digitalisaatio
  • Arktinen meriliikenne
  • Risteilyliikenteen tulevaisuus
  • Lisää merenkulun ympäristöasioita: typen oksidit, ja mustat ja harmaat vedet

Laita alle, jos mielessäsi on muita aiheita, joista haluat, että alustan näissä blogeissa ja voimme jatkaa keskustelua.

Photo: Jonne Räsänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s