Kaksiklinlane

2021. aasta mais saab minust täiskohaga kaksiklinlane, Tallinna Tehnikaülikooli mereveonduse professor. Siin blogis tuleb juttu mereliiklusest, sadamatest, Helsingist ja Tallinnast. Ühtlasi on siia lingitud minu Twitteri ja LinkedIni leht, kus neil teemadel saab arutleda ka laiemalt.

Nimemaagia? Sain eesnime Helsingi linnaosa Ullanlinna järgi, kus saatsin 1970ndate alguses mööda oma esimesed eluaastad. Minu teine nimi Pirita on aga inspireeritud Tallinna linnaosast, mida vanemad enne minu sündimist külastasid. Ullanlinnas olid meri ja sadamad käeulatuses – Helsingi Lõunasadama vabal kail õppisin mudilasena pühapäeviti jalgrattaga sõitma, Piritale pääsesin aga esimest korda alles 1980ndate alguses.

Oma merenduskarjääri jooksul olen töötanud nii laevaettevõtetes, hariduses kui avalikus sektoris. Eestlastega olen koostööd teinud juba 2007. aastast, muu hulgas nii sadamate liiklusvooge analüüsides kui Tallinna-Helsingi tunneliga seoses. Koostöö käigus olen õppinud tundma ka Tallinna ja Eestit, ehkki eesti keelt ma (veel) ei räägi.

Minu esimesi postitusi saab lugeda juba blogi ilmumispäeval 1. mail 2021. Võtan vaatluse alla aktuaalsed küsimused, mis puudutavad Soome väliskaubanduse logistikat, Helsingi ja Tallinna vahelist liiklust, keskkonnastandardite mõju mereliiklusele, linnade lähimeretransporti ja Estoniat. Käsitlemist ootab aga palju muudki:

  • Ülevaade Helsingi-Tallinna tunneli hetkeseisust
  • Kas Soomes on liiga palju sadamaid?
  • Hiina mõju logistikaahelatele ja meretranspordile
  • Soome merendusklastri struktuur ja väljakutsed
  • Meretranspordi automatiseerimine ja digitaliseerimine
  • Arktika piirkonna meretransport
  • Ristluslaevaliikluse tulevik
  • Meretransporti mõjutavad keskkonnanormid
  • Veel meretranspordiga seotud keskkonnateemadel: lämmastikoksiidid, hallid ja mustad veed

Photo: Jonne Räsänen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s